10 Mei 2011

28 December 2003 - 28 March 2011

Belum pun sempat tuk aku bercerita berkenaan anak ku yg teristimewa buat aku dan suami... akhirnya pada tanggal 28 March 2011 Muhammad Azfar Zaim Bin Iswaidi telah pergi untuk selama-lamanya.... meningggalkan aku dan suami.... maaf kan mama dan ayah long....kami tak tahu demam along yg kali ini... adalah yang terakhir....walaupun mama dan ayah tahu.....demam itu adalah penyebab along meninggalkan mama dan ayah.... tp yg sebenarnya along dah terlalu lama merana..... takpe ler nak... di dunia aje along merana tapi di akhirat sana syurga tempat along.... along takde dosa sebesar kuman pun pada mama dan ayah... tapi mama dan ayah yang ada dosa dengan along...tidur ler sayang... tunggu mama dan ayah yer long....

Zaim dimasukkan ke HUKM pada 22 March 2011 pukul 10mlm... dia di tempatkan di wad PHDU....

Zaim demam pada ari ahad... mlm ahad tu dia demam panas... mulanya aku tak tahu yg dia demam mlm tu sebabnya aku tido di bilik sebelah coz aku pong demam... tp dlm pukul 2 lebih... en suami kejutkan aku dr tido... bagitau yg along demam... kami sama2 menjaga along mlm tu... esok nya along lembik... aku dan suami ingat nak anta along ke hospital pagi isnin tu ... tp bila aku tengok along masa dimandikan oleh bibik.... dia mcm ok aje masa tu... sebab along nie suka sangat mandi.... bila badan dia dimasukkan ke dlm tab mandi tu... dia akan tersenyum dan akan buat bunyi " arrrgggggghhh" maknanya dia suka..... aku dan suami tak jadi nak anta dia ke hospital....

Malam isnin tu plak along tak tido... badan dia berpeluh2.... basah katil tempat along tido...aku ingat kan dia jadi begitu sebab ubat batuk... coz along nie sensitif sikit gan ubat2... klu ubat tu tak sesuai gan dia... dia akan jadi tak normal.... berpeluh2 satu badan, nafas jadi kuat, kejap nangis kejap berenti nangis.... tp dlm pukul 3 lebih along tido....rasa lega bila nengok dia tido... pagi selasa tu along masih lagi lembik... tak senyum pong dr ari ahad tu.... jadi aku gan suami ambil keputusan tuk anta zaim pada mlm selasa tu... coz aku ada keje sikit kat opis yg nak diselesaikan....  mlm selasa tu lepas maghrib aku dan suami anta zaim ke HUKM... mmg aku dah agak yg zaim akan ditahan di wad....

Hari rabu tu aku ambil cuti tuk jaga zaim di wad.... tengok macam ok aje... cuma kerap tido aje...en suami akan jaga tuk hari yg seterusnya... coz aku tak ada cuti... maklum ler kerja swasta... 14 hari setahun aje cuti yg aku ada.... kondisen ok masa aku jaga ari rabu tu.... tu yg aku ambil keputusan esoknya khamis aku keje... dan en suami yg jaga... mmg selalu begitu ler kalau zaim masuk hospital.... en suami yg akan jaga... coz en suami keje kerajaan... dan senang dapat cuti semingu ke dua minggu....

Esok nya ari khamis aku pegi keje mcm biasa.... aku kerap call en suami tanya kan perkembangan zaim... tp tetiba je pernafasan zaim turun dengan mendadak dr 95% ke 70%... jadi doctor terpaksa memakaikan alat pernafasan yg dipanggil "BIPAP" utk menolong zaim bernafas....  pernafasan zaim naik semula ke 97%.... pagi tu dlm pukul 10 ... pakar prediatrik iaitu Prof Ong ....doctor kepada zaim dtg tuk melihat kondisen zaim.... tetiba aje tekanan darah zaim menurun doc terpasa bagi ubat tuk tekana darah rendah....dia berterus terang dgn suami ku bahawa zaim mmg tidak dapat diselamatkan lagi .... tp itu hanya kata dia sebagai doctor yg merawat.... hidup mati ini adalah kerja allah.... prof tak berani nak kata apa .... terpulang pada semangat zaim... tuk melawan penyakit dia.... prog bagitau.... "bersedia ler menerima kenyataan".... dan panggil ler saudara mara... atau pong adik beradik... yg kenal gan zaim tuk datang melawat zaim .... bila suami aku bagitau mcm tu kat aku... apa perasaan korang time tu.... aku rasa mcm nak gugur aje jantung aku nie.....masa nie zaim dah tak buka lagi matanya selepas pakai bipap.....

Yelah walaupong zaim anak istimewa... hanya terbaring aje semasa hayatnya... makan dan minum pong pakai tiub....aku dan suami ku terlalu sayang kan muhammad azfar zaim nie.... dia tak pernah sekali pong menyusahkan aku dan suami ku... terlalu senang tuk menjaga dia... walaupun memerlukan pengorbanan aku dan suami ku....

Petang khamis tu aku terus bergegas ke HUKM.... zaim masa tu agak kritikal juga....  ya'allah tak tahu aku nak kata apa masa aku melihat zaim.... bernafas pong perlukan bantuan..... jadi aku ambil keputusan tuk jaga zaim.... aku tak kisah ler... kena potong gaji ...

Pagi jumaat tu aku dapat juga bertemu gan prof ong .... zaim masa nie tak kencing plak dari mlm khamis tu bawa ke pagi jumaat.... prof check dan bagitau yg buah pinggang zaim dah tak berfungsi lagi.... jadi terpaska masukkan tiub kat "bebird" along ... sedih aku masa nie... tengok keadaan anak aku... apa yg prof bagitau kat en suami smlm still sama aje pada pagi tu... tak terkata aku masa tu... hanya air mata aje yg mampu kuar sebagai tanda faham....mlm jumaat tu zaim asyik batuk aje ..... walaupun batuk tp zaim tak pernah buka mata... pastu air liur dia pong dah bertukar warna dan berbau...

Hari sabtu adik2 ku dari melaka dan shah alam balik...cuma adik lelaki ku aje yg tak dapat balik coz kursus kat jb.... sedara mara ramai jugak yg dtg... sampai kena marah gan jururawat coz terlalu ramai plak yg dtg... tp aku nak buat camne.... itu yg dipesan oleh prof... suh saudara mara dtg tuk tgk zaim sebelum terlambat... ari sabtu gan ahad semuanya ok....zaim dlm keadaan stabil.. pernafasan, jantung, tekanan darah... semuanya takde masalah..... dan doc pong dah bagi susu kat zaim.... tapi zaim tetap tak sedar2... cuma batuk2 aje setiap masa... air liur pula dah bercampur gan darah... aku tanya kat doc yg jaga zaim... kata nya mungkin darah tu disebabkan... masa buat suction kahak zaim... menyebabkan ada luka sikit kat tekak zaim....

Disebabkan semuanya dah ok... kodisen zaim pong stabil...aku ambil keputusan tuk kembali berkerja pada ari isnin 28 march.... itu yg aku kesal sampai sekarang.... pagi tu mcm biasa pegi keje... kerap call en suami tanyakan khabar.... tp dlm pukul 3ptg tu... tetiba aje suami ku call bagitau yg doc nak tebuk dada zaim... coz kata doc ada banyak angin kat paru2 zaim... dan masa nie pernafasan zaim menurun ke 75% dengan bantuan bipap tu.....tu yg doc nak tebuk dada zaim... aku cakap kat en suami... aku tak benarkan... tp doc tetap tebuk juga dada belah kiri zaim... coz suami ku kena tipu gan doc tu...doc tu cakap begini kat suami ku... " AYAH KUAR DULU NATI KITA CAL MAK ZAIM TUK JELASKAN NAPE KITA NAK TEBUK DADA DIA" en suami pong kuar ... pastu tetiba aje ...en suami teringat mana doc tu tahu no hp aku.... pastu hubby aku pun masuk semula... tp dada zaim dah ditebuk..... en suami call aku bagitau yg dada zaim dah kena tebuk.... aku pong mengamuk ... kalau ler aku ada kat hospital masa tu jaga zaim... mesti takkan terjadi mcm tu.....

Aku pong bergegas nak ke hospital... tp en suami suh aku ambil aiman dan bawa sekali ke hospital... mulanya aku ingat zaim takde apa2.... aku gerak dr opis dlm kul 3 lebih  dan sampai kat hospital dlm kul 5ptg.... ya'allah time tu jem sangat2 kat MRR2 nak ke Sg besi.... en suami bekali2 call tanya aku kat mana... sampai aku mengamuik jangan call lagi... coz aku akan risau bila hp berbunyi.... suami ku siap berpesan... bawa kereta hati2... zaim ok jangan risau... senang sikit ati aku masa tu... tapi ada sekali tu... suami ku call cakap zaim dah nazak... tp suara dia pelahan aje... aku tanya lagi abg nie jgn nak main2 kan elly... kejap kata ok kejap kata nazak... hubby ku terus matikan hp... aku jadi tak keruan masa tu.... sampai aje kat hospital aku terus ke katil zaim... tgk katil zaim dah berlangsir... aku masuk tgk dah ada yasin dan bacaan yassin melalui hp jururawat kat situ kat atas kepala zaim.... aku tgk kat mesin pernafasan zaim dah tinggal 10% aje.... ya'allahhhhhh.....

Zaim terberry masa tu... hubby ku sempat cuci berry zaim... selepas abis aje cuci... zaim terus memuntah kan darah dr mulutnya... aku dakap zaim dlm pelukan ku ... sebab masa dia muntahkan darah tu....dia melepaskan nafas dia yg terakhir.... dan perlahan-lahan zaim pergi tuk selama-lamanya di dlm pelukan ku dan pangkuan ku..... zaim terima kasih ... kerana bagi peluang kat mama nak... klu kau pegi sebelum mama sampai ... pasti mama tak dapat nak maafkan diri mama ini.... AL-FATIHAH

Nie aje gambar2 yg ada masa zaim di wad PHDU, hukm....






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...